Συμμετοχή του σχολειού μας στον διαγωνισμό ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
- Λεπτομέρειες
-
Κατηγορία: Σχολικό έτος 2010-2011
-
Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 11:42
-
Δημοσιεύτηκε Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 11:42

ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ «Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα»
Συμμετοχή του σχολειού μας στον διαγωνισμό ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ στην πλατφόρμα i-create. Είναι χώρος αναφοράς, προβληματισμού, δράσεων, δημιουργικότητας, επικοινωνίας, διαγωνισμών, παιχνιδιών και γνώσης γύρω από θέματα διατροφής και της σχέσης της με την υγεία, το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία.
Tο θέμα του video μας : «ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ»
Τμήμα εργασίας του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος 2010-1011 «Φωτογραφίζοντας ψηφιακά»
Η φωτογραφική ομάδα του 7ου Γυμνασίου
«Μαγειρεύει , φωτογραφίζει και προωθεί την Κρητική κουζίνα»
Το υλικό που χρησιμοποιήσαμε είναι από το βιβλίο ¨Κρητική διατροφή και υγεία-ανάδειξη πολιτισμού¨, προϊόν περίληψης εργασιών 189 μαθητών , αποτέλεσμα σύμπραξης 10 σχολείων (στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής υγείας), με υπεύθυνο το σχολείο μας και συντονιστή του προγράμματος τον καθηγητή Τσαμάνδουρα Ζαχαρία.
Επειδή πιστεύουμε ότι το μήνυμα, «Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα» που θέλομε να περάσουμε για την μεσογειακή διατροφή και ιδιαίτερα για την κρητική κουζίνα, θα υστερούσε κόβοντας κι άλλο στο μοντάζ , καταλήξαμε σε μια εργασία συμμετοχής στον διαγωνισμό ¨σχολικά μαγειρέματα¨ συνολικού χρόνου περίπου 5’ (λεπτά )
Γι’ αυτό ζητούμε την κατανόηση σας και ελπίζουμε το αποτέλεσμα της εργασίας μας να μας δικαιώσει.
Το μήνυμα μας:
Μεσογειακή διατροφή ... Εμείς προτείνουμε κρητική κουζίνα, επειδή:
Η κρητική κουζίνα, βασισμένη σε λίγα υλικά, μπορεί να προτείνει αποδεδειγμένα υγιεινά και διαφορετικά πιάτα με ποικίλες γεύσεις, γεγονός που καταδεικνύει τον πλούσιο και ιδιαίτερο γαστρονομικό πολιτισμό της Κρήτης με τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
1. Τα άγρια κρητικά χόρτα κυριαρχούν στην κρητική γαστρονομία, ωμά (σαλάτες) ή μαγειρευτά, κυρίως «λαδερά» με αγνό κρητικό ελαιόλαδο.
2. Οι Κρητικοί καταναλώνουν αρκετά όσπρια, μέλι και ξηρούς καρπούς, δεν χρησιμοποιούν πολλά μπαχαρικά και τα ψάρια καταναλώνονται φρέσκα, κατεψυγμένα ή παστά ανάλογα με την εποχή. Οι χοχλιοί (τα σαλιγκάρια) κατέχουν επίσης σημαντική θέση στην κρητική κουζίνα και τέλος
3. Oι Κρητικοί ακολουθούν και τηρούν συχνά τη νηστεία τις μισές μέρες του χρόνου σύμφωνα με τη Χριστιανική Ορθόδοξη παράδοση.
