Κορωνοϊός - Covid19

Εξουσιοδοτημένοι Χρήστες (Μέλη)

Σύνδεση Διαχειριστή

Επισκέψεις

529955
ΣήμεραΣήμερα13
ΧτεςΧτες144
Αυτή τη βδομάδαΑυτή τη βδομάδα297
Αυτό το μήναΑυτό το μήνα2004
ΣύνολοΣύνολο529955
IP διεύθυνση:216.73.216.149
Μέλη 0
Επισκέπτες 6

Η φωτογραφική ομάδα του 7ου Γυμνασίου «Μαγειρεύει , φωτογραφίζει και προωθεί την Κρητική κουζίνα»

Η φωτογραφική ομάδα του 7ου Γυμνασίου «Μαγειρεύει , φωτογραφίζει και προωθεί την Κρητική κουζίνα»

Τμήμα εργασίας του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος 2010-1011 «Φωτογραφίζοντας ψηφιακά» Η φωτογραφική ομάδα του 7ου Γυμνασίου «Μαγειρεύει , φωτογραφίζει και προωθεί την Κρητική κουζίνα»

To video που παρακολουθήσατε είναι προϊόν μοντάζ, εργασίας που παρουσιάστηκε στο σχολείο μας συνολικού χρόνου 38’(λεπτά). Το υλικό που χρησιμοποιήσαμε είναι από το βιβλίο "Κρητική διατροφή και υγεία-ανάδειξη πολιτισμού", προϊόν περίληψης εργασιών 189 μαθητών , αποτέλεσμα σύμπραξης 10 σχολείων (στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής υγείας), με υπεύθυνο το σχολείο μας και συντονιστή του προγράμματος τον καθηγητή Τσαμάνδουρα Ζαχαρία. Επειδή πιστεύουμε ότι το μήνυμα, «Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα» που θέλομε να περάσουμε για την μεσογειακή διατροφή και ιδιαίτερα για την κρητική κουζίνα, θα υστερούσε κόβοντας κι άλλο στο μοντάζ , καταλήξαμε σε μια εργασία συμμετοχής στον διαγωνισμό "σχολικά μαγειρέματα" συνολικού χρόνου περίπου 5’ (λεπτά ) Γι’ αυτό ζητούμε την κατανόηση σας και ελπίζουμε το αποτέλεσμα της εργασίας μας να μας δικαιώσει. Το μήνυμα μας: Μεσογειακή διατροφή ... Εμείς προτείνουμε κρητική κουζίνα, επειδή: Η κρητική κουζίνα, βασισμένη σε λίγα υλικά, μπορεί να προτείνει αποδεδειγμένα υγιεινά και διαφορετικά πιάτα με ποικίλες γεύσεις, γεγονός που καταδεικνύει τον πλούσιο και ιδιαίτερο γαστρονομικό πολιτισμό της Κρήτης με τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

1. Τα άγρια κρητικά χόρτα κυριαρχούν στην κρητική γαστρονομία, ωμά (σαλάτες) ή μαγειρευτά, κυρίως «λαδερά» με αγνό κρητικό ελαιόλαδο.

2. Οι Κρητικοί καταναλώνουν αρκετά όσπρια, μέλι και ξηρούς καρπούς, δεν χρησιμοποιούν πολλά μπαχαρικά και τα ψάρια καταναλώνονται φρέσκα, κατεψυγμένα ή παστά ανάλογα με την εποχή. Οι χοχλιοί (τα σαλιγκάρια) κατέχουν επίσης σημαντική θέση στην κρητική κουζίνα και τέλος

3. οι Κρητικοί ακολουθούν και τηρούν συχνά τη νηστεία τις μισές μέρες του χρόνου σύμφωνα με τη Χριστιανική Ορθόδοξη παράδοση.

 

Σχολείο 7o Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης
Εκπαιδευτικοί Ζαχαρίας Τσαμάνδουρας
Μαθητές Βασιλειάδη Φωτεινή, Καραμίκη Κρυσταλένια Περάκης Γεώργιος,Τζανή Μαρία, Ματθαίος Ψαραδάκης, Χαριιτάκης Ευάγγελος

 

Για να κατεβάσετε το αρχείο με το video πατήστε εδώ.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ:

 

Ασκολύμπρoι με ριφάκι (Ρίζα αγκαθωτού Κρητικού φυτού με κατσικάκι γάλακτος)

Εκπαιδευτικοί Ζαχαρίας Τσαμάνδουρας

Μαθητές Βασιλειάδη Φωτεινή, Καραμίκη Κρυσταλένια, Περάκης Γεώργιος , Χαριτάκης Ευάγγελος

Υλικά: Ένα κιλό καθαρισμένους ασκολύμπρους Δύο κιλά κατσικάκι γάλακτος Ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο Τρία κρεμμυδάκια φρέσκα Τρία σκορδάκια φρέσκα Ένα ματσάκι άνηθο Μισό ματσάκι μάραθο Μισό ποτήρι ελαιόλαδο Αλάτι Δυο λεμόνια και 2-3 κουταλιές αλεύρι για το αλευρολέμονο

• Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε το αλατίζομε και το σοτάρουμε με μπόλικο κρεμμύδι (το ξερό με το μισό φρέσκο) προσθέτοντας και τον μισό άνηθο.

• Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους καθαρισμένους και καλά πλυμένους ασκολύμπρους.

• Μετά από 15 λεπτά προσθέτω τον υπόλοιπο άνηθο ,το λίγο μάραθο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το φρέσκο σκόρδο και ελάχιστο νερό. Χαμηλώνομαι την φωτιά στο μέτριο.

• Στο τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού με λίγο αλεύρι. Και το αφήνομε 2 λεπτά να πάρει μια «βράση»

 

Χοχλιοί με αγκινάρες και χλωροκούκια (Σαλιγκάρια με αγκινάρες και δροσερά κουκιά)

Εκπαιδευτικοί Ζαχαρίας Τσαμάνδουρας

Μαθητές Βασιλειάδη Φωτεινή, Καραμίκη Κρυσταλένια, Περάκης Γεώργιος, Χαριτάκης Ευάγγελος

Υλικά: Μισό κιλό χοχλιούς Ένα κιλό αγκινάρες Ένα κιλό δροσερά κουκιά Τρία κρεμμυδάκια φρέσκα Τρία σκορδάκια φρέσκα Ένα ματσάκι άνηθο Μισό ματσάκι μάραθο Ένα φλιτζανάκι ξίδι Ένα ποτήρι ελαιόλαδο (μισό στην αρχή και το υπόλοιπο λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα) Αλάτι Δυο λεμόνια και 2-3 κουταλιές αλεύρι για το αλευρολέμονο

• Αρχικά πλένουμε τους χοχλιούς, τους βράζουμε για δυο λεπτά σε αλατισμένο νερό, και τους αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.

• Καθαρίζουμε τις αγκινάρες βάζοντάς τις σε νερό με αρκετό λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε και 1 κ.σ. αλεύρι.

• Καθαρίζουμε τα χλωροκούκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.

• Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό λάδι το ξερό κρεμμύδι, τον άνηθο,και τα τρυφερά φρέσκα σκορδόφυλλα. Προσθέτουμε τους χοχλιούς το λίγο μάραθο και το φρέσκο κρεμυδάκι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 10΄λεπτά περίπου.

• Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κουκιά και τις αγκινάρες προσθέτω το ξίδι και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία αποφεύγοντας το ανακάτεμα.

• Στο τέλος διαλύουμε το αλεύρι στο χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο φαγητό μας το αφήνομε να πάρει μια βράση για δυο λεπτά.

 

Απάκι με τσιμούλια ή σταχάκια σφουγγάτο (ομελέτα)

Απάκι: κρητικό χοιρινό μαριναρισμένο με ξίδι και καπνισμένο με καπνό από αρωματικά φυτά της Κρήτης.

Τσιμούλια ή σταχάκια: χορταρικά από φυλλαδάκια ή νέα φύλλα που βγαίνουν ,μετά που θα κοπούν τα λάχανα ή άγρια χόρτα που μαζεύονται «τσιμπιτά» πριν να βγάλουν το άνθος)

Εκπαιδευτικοί Ζαχαρίας Τσαμάνδουρας

Μαθητές Βασιλειάδη Φωτεινή, Καραμίκη Κρυσταλένια, Περάκης Γεώργιος , Χαριτάκης Ευάγγελος

Υλικά: Ένα βαθύ πιάτο βρασμένα για 5-6 λεπτά τσιμούλια ή σταχάκια 200 γραμμάρια Κρητικό απάκι 3-4 αυγά Δύο κρεμμυδάκια φρέσκα Μισό ματσάκι άνηθο Μια φλιτζάνα ελαιόλαδο Αλάτι - πιπέρι

• Καθαρίζω, ξεπλένω , βράζω σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά τα τσιμούλια ή τα σταχάκια και τα αφήνω να στραγγίσουν.

• Κόβομαι λεπτές φέτες το απάκι Σοτάρομε με λίγο λάδι τα τσιμούλια ή τα σταχάκια και το απάκι με δροσερό κρεμμυδάκι προσθέτοντας λίγο πιπεράκι.

• Χτυπώ τ’ αυγά, τα ρίχνω στο τηγάνι και μόλις πάρει χρώμα η κάτω μεριά του σφουγγάτου μου , μ΄ ένα καπάκι το γυρίζω από την άλλη.

• Αν δεν κάνω δίαιτα , αλείφω το σφουγγάτο μου με ξινή μυζήθρα και το πιάτο μου το συνοδεύω με σουρωτό γιαούρτι.

 

Αγνόπιτες Ηρακλειώτικες με Χανιώτικο πηχτόγαλο

Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ.

Copyright © 2025 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.