Κορωνοϊός - Covid19

Εξουσιοδοτημένοι Χρήστες (Μέλη)

Σύνδεση Διαχειριστή

Επισκέψεις

500800
ΣήμεραΣήμερα31
ΧτεςΧτες65
Αυτή τη βδομάδαΑυτή τη βδομάδα162
Αυτό το μήναΑυτό το μήνα1714
ΣύνολοΣύνολο500800
IP διεύθυνση:18.220.154.41
Μέλη 0
Επισκέπτες 4

Μαθητές του 7ου Γυμνασίου Μελετούν τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Αλατσατιανών

Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 5 Μαρτίου 2004

Μαθητές του 7ου Γυμνασίου
Μελετούν τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Αλατσατιανών

 

 

Με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα ασχολούνται μαθητές της Β΄τάξης του 7ου Γυμνασίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας. Οι μαθητές του σχολείου ,που βρίσκεται στην περιοχή των Νέων Αλατσάτων, μελετούν το θέμα «Αλάτσατα χθες και σήμερα. Παραδοσιακά επαγγέλματα».

Με αφορμή τη μελέτη του θέματος, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος κα Αθηνά Φιολιτάκη και την κα Κατερίνα Αντωνακάκη, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Αλατσατιανών.

Σε μια εξαιρετικά φιλόξενη ατμόσφαιρα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο και ενημερώθηκαν από την πρόεδρο του Συλλόγου Μαλβίνα Σφίγγα και από τα μέλη του Δ.Σ. για την ιστορία, τους στόχους και τις δραστηριότητες του Συλλόγου Αλατσατιανών.

Τη φορτισμένη με μνήμες αναδρομή της προέδρου στην ιστορία της κοινότητας των Αλατσατιανών της Μικρασίας ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων των μαθητών που με έντονο ενδιαφέρον προσπάθησαν ν΄αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Η υπεύθυνη του προγράμματος Αθηνά Φιολιτάκη αναφέρει ότι η συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Αλατσατιανών αποτελεί μια από τις δράσεις του προγράμματος που σκοπό έχει να συμβάλει στη διαδικασία αυτοσυνειδησίας των μαθητών μέσα από τη μελέτη της ιστορίας και τη χαρτογράφηση του χώρου όπου βρίσκεται το σχολείο τους (Νέα Αλάτσατα) και που ουσιαστικά αποτελεί τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής και κατοικίας των περισσοτέρων. Η ίδια προσθέτει ότι «Μέσα από τη συλλογική εργασία και την έρευνα, οι μαθητές καλούνται να μελετήσουν το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες εγκατάστασης των προσφύγων-προγόνων τους στη συγκεκριμένη περιοχή, τον πολιτισμό και τη γνώση που οι πρόσφυγες της Μικρασίας έφεραν μαζί τους, το ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού πολιτισμού και να προβληματιστούν σε θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες γενικότερα». Σύμφωνα με την κ.Φιολιτάκη, η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος προβλέπει ζωντανές συνεντεύξεις των παιδιών με πρόσφυγες, μελέτη ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων σχετικών με τη ζωή και την ιστορία των προσφύγων στη Μικρασία και τη Μικρασιατική καταστροφή, συνεργασία με άτομα ή φορείς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, εκδήλωση στο σχολείο για τη διάδοση του αποτελέσματος.

Με συγκίνηση υποδέχτηκαν τους μαθητές η πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών Μαλβίνα Σφίγγα και μέλη του Δ.Σ., που τα ξενάγησαν πρόθυμα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου και τους μίλησαν για τους προγόνους τους, που ήρθαν στην Κρήτη ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η κα Σφίγγα , με αφορμή την επίσκεψη των μαθητών ,λέει « Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε και πάλι παιδιά στο σύλλογο και ιδιαίτερα εκείνα που είναι από την περιοχή των Νέων Αλατσάτων. Με συγκίνηση διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά ήξεραν πολλά για τη Μικρασία και έκανα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Συγχαίρω τα παιδιά και την καθηγήτρια τους που δούλεψαν το θέμα της Μικρασίας και ευχήθηκα να ταξιδέψουν εκεί και αν μπορέσω θα τα βοηθήσω και θα τα συνοδέυσω».

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η επίσκεψη τους στο Σύλλογο Αλατσατιανών. Οι μαθήτριες Ελίνα Κιαουλιά και Άννα-Μαρία Αλογδιανάκη ύστερα από την επίσκεψη είπαν τα εξής:

« Έγινε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση που μας έδωσε μια γενική εικόνα για τη ζωή των Αλατσατιανών, μετά το μεγάλο διωγμό. Επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις απορίες μας.Η κα Σφίγγα όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου ήταν πολύ φιλικά και πολύ πρόθυμα ν’ απαντήσουν με κάθε ειλικρίνεια αυτά που ρωτούσαμε. Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οι εκφράσεις των προσώπων τους, καθώς μας διηγούνταν ιστορίες από τη ζωή στη Μικρασία και το διωγμό, ιστορίες που ήξεραν από τους ξεριζωμένους γονείς τους. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κα Σφίγγα για τη θερμή φιλοξενία»

Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 5 Μαρτίου 2004

Copyright © 2024 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.